Ob zaključku bralne značke 2022/23 smo v goste povabili pesnika in pisatelja Ferija Lainščka ter uspešno mlado kantavtorico in skladateljico Ditko. Spremljala sta ju Ditkin oče Gorazd na klaviaturah in Jan na električni kitari.

V literarno-glasbenem koncertu so nam predstavili pesmi iz pesniške zbirke Ferija Lainščka z naslovom NE. Zbirka vsebuje 31 pesmi, ki govorijo o vsakdanjiku najstnic in najstnikov: od uporništva brez razloga, ne preveč naklonjenega odnosa do šole in učiteljev, nerazumevanje zastavljenih meja, do zaljubljenosti in ljubezni.

Feri Lainšček se nam je predstavil skozi lastne pesmi. Z nami je delil svojo ljubezensko izkušnjo; povedal nam je, da je prvo pesem napisal v prvem razredu na razglednico. In sicer je deklici, v katero se je zaljubil, napisal: »Zelo si lepa. Rad te imam.« Žal se ta zgodba ni srečno končala, smo pa izvedeli, da se je drugič zaljubil v 6. razredu in da je ta deklica kasneje postala njegova žena, s katero še danes živita skupaj. Prebral nam je tudi pesem Ne maram.

Uživali smo v povezavi umetniških besedil, prijetne avtorske glasbe in ganljivega soprana Ditke. Ditka nam je zapela nekaj Lainščkovih pesmi kot Ne bodi, kar nisi; Ne čakaj v vrsti, ne bodi številka in na koncu še Ditkino prvo uspešnico Ne bodi kot drugi. Ditka nas je povabila, da zapojemo skupaj z njo in »dvorana je pela« kot že dolgo ne. Priča smo bili izjemnemu sodelovanju med glasbenico in pesnikom, ki sta s svojo poetičnostjo preprosto navdušila.

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)